Du behöver
för 4 personer
Tillagningstid: ca 30 minuter
600 g | Ryggfilé av skreitorsk |
200 g | chorizo |
1 liter | vatten |
1 msk | solrosolja |
2 st | stjälkar persilja |
0,5 st | granatäpple |
1 st | citron |
1 dl | salt |
800 g | potatis |
25 g | smör |
1,5 dl | mjölk |
1,5 dl | creme fraiche |
I det här receptet möter skreiens milda, fräscha smak chorizons styrka. En garanterad middagsfavorit.
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C.
- Rör ut saltet i sjudande vatten och kyl ner, lägg i skreien och låt den ligga och dra 15 minuter.
- Lyft sedan upp fisken och torka av den med hushållspapper.
- Stek skreien med skinnsidan ner i solrosolja i en het stekpanna tills skinnet blivit brunt, ca 3 minuter.
- Lägg skreibitarna i en smord ugnsfast form med skinnsidan upp och tillaga i ugnen tills fisken är färdig, ca 3 minuter (innertemperatur 50–55°C).
- Stek chorizon frasig i fettet från skreien. Strimla persiljan, ta ur granatäpplekärnorna och riv citronskalet och blanda ihop.
Potatispuré
- Skala och koka potatisen mjuk tillsammans med vitlöksklyftan. Häll av potatisen och pressa i en potatispress.
- Värm mjölken. Blanda potatisen med mjölk, crème fraiche och smör.
- Smaka av med salt och peppar.
Servera skreien tillsammans med den skurna chorizon på en bädd av granatäppleblandningen och potatispuré bredvid.