Stekt skrei med rödvinssås

Norsk Fisk

Du behöver

för 4 personer

Tillagningstid: ca 50 minuter

600 g Ryggfilé av skreitorsk
2 msk salt
0,5 msk peppar
olja
smör
15 g smör
0,5 dl socker
3,8 dl rödvin
0,8 dl kalvfond
1 st vitlök
salt och peppar
400 g valfri svamp

En fin bit skrei och en god rödvinssås, mer behövs inte för att njuta lite extra. Använd digitaltermometer om du känner dig osäker. Vid 50-55°C är fisken klar.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Salta och peppra skreibitarna och låt dem ligga medan såsen tillagas.
  3. Bryt vitlöken i klyftor och skär löken  i klyftor. Lägg all lök i en oljad långpanna. Rosta den mitt i ugnen ca 20 min.
  4. Smält sockret i en gryta och låt det bli gyllenbrunt.
  5. Tillsätt lök, rödvin, fond och vatten. Låt det koka ner tills det återstår ca 5 dl.
  6. Sila skyn och red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Koka upp. Vispa ner smöret. Smaka av med peppar.
  7. Bryn skreibitarna i en stekpanna med skinnsidan nedåt i olja och smör.
  8. Lägg skreien på bakplåtspapper på en plåt med skinnsidan uppåt och efterstek mitt i ugnen (180°C) tills den är precis genomstekt, ca 6 minuter.
  9. Rensa svampen och stek den i smör. Salta och peppra.
  10. Servera fisken med såsen, stekt svamp och råstekt potatis.
© 2024 Vinga Seafood