Du behöver
för 4 personer
Tillagningstid: ca 50 minuter
600 g | Ryggfilé av skreitorsk |
2 st | gemsallad |
4 st | potatis |
3 st | ägg |
2 dl | smetana eller creme fraiche |
2 msk | riven pepparrot |
100 g | Skalade räkor |
100 g | smör |
1 st | citron |
1 kruka | dill |
rapsolja | |
salt och peppar |
Har du aldrig sotat fisk förut, måste du prova. Det är inte så svårt som det kanske låter och du får en ny härlig smakupplevelse.
Gör så här
- Koka potatisen.
- Koka äggen.
- Rimma gärna skreien innan du sotar den. Det snabba alternativet är att lägga den i grovsalt och låta den dra i 15 min. Om du rimmar skrei så får den längre hållbarhet, fastare kött och jämnare sälta rakt igenom. Alternativet som tar ett dygn: Gör en 3%-ig lag, alltså 1 liter vatten och 0,3 dl salt. Lagen ska täcka fisken. Smaksätt med t ex ett lagerblad, 1/2 krm dillfrö och 1/2 krm spiskummin. Låt skreien ligga i lagen minst 24 timmar. Sedan har du en riktigt fin bit som du kan tillaga.
- När du sotar fisk ska du ha hög värme och inget eller lite fett. Sota i gjutjärnspanna eller teflonpanna, först med skinnsidan neråt, sedan på andra sidan. Bitarna ska få fin färg. Dra ner värmen och låt Skreibitarna vara kvar i pannan ca 5 min, så blir fisken klar.
- Plocka gemsallad och vänd den i rapsolja med lite salt och lite citronsaft. Lägg ut det på fatet.
- Pressa potatisen över salladen. Dela de kokta äggen grovt och fördela dem över salladen.
- Klicka ut smetana. Riv pepparrot över och lägg på skreien.
- Smält smör och lägg i räkor. Riv lite citronskal över och pressa i saften. Häll det över fiskbitarna.
- Garnera med dillvippor.