Du behöver
för 4 personer
4 portioner | laxfilé (120 g) |
2 tsk | rapsolja |
4 st | vitlöksklyftor |
0,5 st | gul lök |
4 msk | torrt vitt vin |
16 st | cocktailtomater |
2 dl | grädde |
2 dl | vatten |
2 tsk | tomatpuré |
70 g | babyspenat |
1 dl | riven parmesanost |
1 st | kruka basilika |
En härlig laxgryta med smaker från medelhavet.
Gör så här
- Värm olja i en stekpanna på medelhög värme. Salta och peppra laxfiléerna runtom och stek dem cirka 5 minuter på varje sida. Lägg laxen på ett fat och ställ åt sidan.
- Hacka eller riv vitlök och tärna löken fint. Smält smör i samma stekpanna du stekte laxen i (mycket god smak sitter kvar i pannan). Fräs vitlök och lök tillsammans med tomatpuré någon minut och häll sedan i vitt vin. Låt allt koka ihop i några minuter.
- Häll på grädde och vatten. Dela cocktailtomaterna i halvor och lägg ner i grytan. Dra ner värmen och låt det småputtra några minuter.
- Lägg i spenatbladen och rör ner dem i såsen tillsammans med parmesanosten. Smaka av med salt och peppar. Är såsen för tunn blandar du ut maizena med lite vatten och häller i såsen, låt den koka upp så tjocknar den.
- Lägg i laxbitarna och skeda över såsen. Hacka basilikan och strö över.
- Servera med kokt potatis, pasta, matvete eller ris.