Laxgryta med tomat och basilika

Du behöver

för 4 personer

4 portioner laxfilé (120 g)
2 tsk rapsolja
4 st vitlöksklyftor
0,5 st gul lök
4 msk torrt vitt vin
16 st cocktailtomater
2 dl grädde
2 dl vatten
2 tsk tomatpuré
70 g babyspenat
1 dl riven parmesanost
1 st kruka basilika

En härlig laxgryta med smaker från medelhavet.

Gör så här

  1. Värm olja i en stekpanna på medelhög värme. Salta och peppra laxfiléerna runtom och stek dem cirka 5 minuter på varje sida. Lägg laxen på ett fat och ställ åt sidan.
  2. Hacka eller riv vitlök och tärna löken fint. Smält smör i samma stekpanna du stekte laxen i (mycket god smak sitter kvar i pannan). Fräs vitlök och lök tillsammans med tomatpuré någon minut och häll sedan i vitt vin. Låt allt koka ihop i några minuter.
  3. Häll på grädde och vatten. Dela cocktailtomaterna i halvor och lägg ner i grytan. Dra ner värmen och låt det småputtra några minuter.
  4. Lägg i spenatbladen och rör ner dem i såsen tillsammans med parmesanosten. Smaka av med salt och peppar. Är såsen för tunn blandar du ut maizena med lite vatten och häller i såsen, låt den koka upp så tjocknar den.
  5. Lägg i laxbitarna och skeda över såsen. Hacka basilikan och strö över.
  6. Servera med kokt potatis, pasta, matvete eller ris.
© 2024 Vinga Seafood