Du behöver
för 4 personer
Tillagningstid: ca 50 minuter
600 g | Ryggfilé av skreitorsk |
2 msk | salt |
0,5 msk | peppar |
olja | |
smör | |
15 g | smör |
0,5 dl | socker |
3,8 dl | rödvin |
0,8 dl | kalvfond |
1 st | vitlök |
salt och peppar | |
400 g | valfri svamp |
En fin bit skrei och en god rödvinssås, mer behövs inte för att njuta lite extra. Använd digitaltermometer om du känner dig osäker. Vid 50-55°C är fisken klar.
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C.
- Salta och peppra skreibitarna och låt dem ligga medan såsen tillagas.
- Bryt vitlöken i klyftor och skär löken i klyftor. Lägg all lök i en oljad långpanna. Rosta den mitt i ugnen ca 20 min.
- Smält sockret i en gryta och låt det bli gyllenbrunt.
- Tillsätt lök, rödvin, fond och vatten. Låt det koka ner tills det återstår ca 5 dl.
- Sila skyn och red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Koka upp. Vispa ner smöret. Smaka av med peppar.
- Bryn skreibitarna i en stekpanna med skinnsidan nedåt i olja och smör.
- Lägg skreien på bakplåtspapper på en plåt med skinnsidan uppåt och efterstek mitt i ugnen (180°C) tills den är precis genomstekt, ca 6 minuter.
- Rensa svampen och stek den i smör. Salta och peppra.
- Servera fisken med såsen, stekt svamp och råstekt potatis.